Negritionok - nowa rosyjska plenna odmiana przerobowa - na wina, o wczesnej porze dojrzewania. Rodzice to Rizling x Siewiernyj. Z owoców uzyskuje się wina wysokiej jakości o intensywnym zabarwieniu. Krzew rośnie silnie i dobrze drewnieje.
Grona stożkowe średnio ścisłe o masie 120-180g. Jagody kuliste, intensywnie czarne o silnie barwiącym soku. Smak zharmonizowany "pikantny". Zawartość cukru od 18 do nawet 23% przy kwasowości 7-9 g/l.
Mrozoodporność na poziomie -24°C.
Odmiana dodatkowo charakteryzuje się dużymi liśćmi z grubą pomarszczoną blaszką i niewyciętymi klapami co powoduje, że młode okazałe liście można po uprzednim sparzeniu wrzątkiem (na teraz) lub zamarynowaniu w roztworze octu winnego, soli i oliwy (na później) wykorzystać do sporządzenia GRECKICH GOŁĄBKÓW - Dolmas - podobno bardzo dobre tylko do farszu trzeba dodać, oprócz stałych składników, posiekane nie solone orzeszki ziemne, rodzynki, posiekanej świeżej mięty i cynamonu (ale to już inna bajka).
Choroby
Dość wysoka odporność na mączniaka rzekomego i szarą pleśń ale średnia na mączniaka prawdziwego. Dlatego oprócz podstawowej ochrony czyli dwóch oprysków (jeden przed, drugi po kwitnieniu) trzeba zwiększyć ochronę przeciw mączniakowi prawdziwemu.
Cięcie
Na 8-10 oczek przy formach Guyota i krótkie przy np. sznurach skośnych lub poziomych.
Dojrzewanie
W okolicach Torunia dojrzewa około 10-15 września.
Grona stożkowe średnio ścisłe o masie 120-180g. Jagody kuliste, intensywnie czarne o silnie barwiącym soku. Smak zharmonizowany "pikantny". Zawartość cukru od 18 do nawet 23% przy kwasowości 7-9 g/l.
Mrozoodporność na poziomie -24°C.
Odmiana dodatkowo charakteryzuje się dużymi liśćmi z grubą pomarszczoną blaszką i niewyciętymi klapami co powoduje, że młode okazałe liście można po uprzednim sparzeniu wrzątkiem (na teraz) lub zamarynowaniu w roztworze octu winnego, soli i oliwy (na później) wykorzystać do sporządzenia GRECKICH GOŁĄBKÓW - Dolmas - podobno bardzo dobre tylko do farszu trzeba dodać, oprócz stałych składników, posiekane nie solone orzeszki ziemne, rodzynki, posiekanej świeżej mięty i cynamonu (ale to już inna bajka).
Choroby
Dość wysoka odporność na mączniaka rzekomego i szarą pleśń ale średnia na mączniaka prawdziwego. Dlatego oprócz podstawowej ochrony czyli dwóch oprysków (jeden przed, drugi po kwitnieniu) trzeba zwiększyć ochronę przeciw mączniakowi prawdziwemu.
Cięcie
Na 8-10 oczek przy formach Guyota i krótkie przy np. sznurach skośnych lub poziomych.
Dojrzewanie
W okolicach Torunia dojrzewa około 10-15 września.




Negritionok - liście do greckich gołąbków

Negritionok owoce