Winnica Przybyłówka - Bierzgłowo Winnica Przybyłówka - Bierzgłowo
Winnica Przybyłówka - Bierzgłowo Winnica Przybyłówka - Bierzgłowo
Winnica Przybyłówka - Bierzgłowo Winnica Przybyłówka - Bierzgłowo
czwartek, 18 stycznia 2018 r. 18 dzień roku
Zobacz lokalizację na mapie  Winnica na Facebook
Winnica Przybyłówka - paszportowanie roślin
Winnica Przybyłówka - zamówienie sadzonek winorośli
Wyszukiwarka

  Wizyt:
Newsletter
Chcesz być na bieżąco ze zmianami w serwisie?
Zapisz się do darmowego newslettera. W każdej chwili możesz z niego zrezygnować.
Przerobowe na wina jasne
Seyval Blanc
Niedziela, 25 marca 2012 (00:03:39) - data aktualizacji: Piątek, 12 września 2014 (02:01:29)
Seyval Blanc - bardzo atrakcyjna odmiana przerobowa do produkcji wysokiej jakości win stołowych. Odmiana bardzo plenna, wymagająca regulacji owocowania ponieważ na przeciążonych krzewach owoce są gorszej jakości, a łoza źle drewnieje. Wzrost krzewów średnio silny, a na glebach ubogich i suchych słaby. Preferuje gleby żyzne na których rodzi owoce o wysokiej jakości. Jest to odmiana o wysokiej odporności na mróz, i zupełnej odporności na choroby grzybowe - może być uprawiana bez ochrony chemicznej.  Wina z niej powstałe charakteryzują się, orzeźwiającą świeżością o aromacie owoców cytrusowych i kiwi.
Wino o harmonijnym smaku i aromacie , należy do najlepszych, jakie można uzyskać w polskich warunkach.

Grona stożkowo cylindryczne, często z bocznymi skrzydłami lub lekko wygięte w dolnej części o masie około 150-250g. Jagody kuliste w kolorze żółto-zielonym, od strony słońca pokryte brązowawym rumieńcem.

Mrozoodporność na poziomie -28°C - nie trzeba  okrywać krzewów na zimę.

Choroby
Praktycznie całkowicie odporna na choroby grzybowe winorośli - przy odpowiedniej agrotechnice może być uprawiana bez ochrony chemicznej.

Cięcie
Uprawiając krzew na glebach żyznych można stosować dłuższe cięcie łozy, a krzewy prowadzić w jedno- lub dwuramiennej formie Guyota. W uprawie na gorszych glebach należy stosować krótsze cięcie i formę sznurów z kilku oczkowymi czopkami (ilość oczek na krzew dostosować przez obserwację drewnienia krzewu w roku poprzednim).

Dojrzewanie
W okolicy Torunia, w gruncie dojrzałość osiąga pod koniec września ale w celu skumulowania jak największej ilości cukrów owoce należy przetrzymać na krzewach nawet do połowy października.

Klasyk Seyval Blanc

Klasyk Seyval Blanc

Klasyk Seyval Blanc

Klasyk Seyval Blanc

Klasyk Seyval Blanc

Autor dokumentu: Piotr Przybył
Cofnij Drukuj